perjantai 3. heinäkuuta 2015

Patalaput ja -kintaat

Olen ostanut jo pari vuotta sitten (myös pari asuntoa sitten) Marimekon pastellisävyistä Kompotti-kuosista kangasta tarkoituksena tehdä keittiöön patalaput/patakintaat. Asunto tosiaan ehti vaihtua useampaan otteeseen, mutta oma sisustusmaku ja asuntojen tyyli on onneksi pysynyt samana.

Melkolailla kankaiden oston jälkeen ostin kaksi Marimekon vahakankaista pöytätablettia tupaantuliaislahjana saaduilla rahoilla. Haaveena saada joskus toinen pari samanlaisia, sitten joskus. Muutettuamme nykyiseen asuntoon ostettiin sitten kaksi tablettia lisää, mielestäni pöytä näytti ihan hölmöltä vain kahden kanssa. Ja ehdottomasti haluan käyttää vahatabletteja niiden käytännöllisyyden helposti puhtaana pidettävyyden vuoksi! Kevään lopussa suunnittelin, piirtelin kaavoja ja leikkasin kankaat valmiiksi. Nyt reissusta kotiuduttuani otin itseä niskasta kiinni ja parin päivän aikana tekaisin itselle ja siskolleni patalappu & patakinnas -setit.



Ensimmäinen setti tuli ulkopuolelta kokonaan Kompotista, kintaan sisältä vuorina on vanhaa tyynyliinaa. Allaolevaan toiseen settiin ei ihan riittänyt pelkkä Kompotti, joten kämmenosa on samaista vanhaa tyynyliinaa kuin vuorikangas.


En olekaan koskaan ennen ommellut kanttausten jälkeen ripustuslenkkiä, joten soveltaen mentiin. Ekalla kerralla onnistuin ja ihan näppärän oloinen ja näköinen ratkaisu siitä tuli!


Ruusukepipoja

Innostuin viime syksynä ompelemaan helppoja, yksinkertaisia ja silti aivan äärettömän nättejä pipoja niin itselle kuin muillekin. Tein trikoopipoista vuorillisia ja kaavat piirsin itse viivoittimen ja ruokalautasen avulla. Tein pipoista aavistuksen pitemmän mallisia, jolloin malli rypyttyy hieman niskasta. Suunnittelin seuraavaan erään tekeväni rypytykset niskaan framilonin avulla, jolloin pipo on sitten ikäänkuin valmiiksi malliin ommeltu. Ruusukkeiden ohjeita ja ideoita googlettelin aikani, kunnes päädyin framilonilla rypytettävään trikoosuikaleeseen,  joka ennen pipon kasaanompelua ommellaan yhden kerroksen läpi spiraalina ruusukkeeksi


Jos oikein muistan, ruusukkeessa käyttämäni suikaleet olivat n. 4cm levyisiä ja reilun 1,5m suikaleesta tuli mielestäni parhaimmankokoinen ruusuke.


Ruusukkeesta tulee tosi kiva ja sen asettumista on helppo muokata/ korjailla käsin aina tarvittaessa. Heitin viime viikolla oman piponi vahingossa pyykkikoneeseen, mutta yllätyksekseni pipo eikä etenkään ruusuke ollut siitä moksiskaan. Kuivumisen jälkeenvähän pöyhin ruusuketta ja siitä tuli mielestäni pesun jäljiltä jopahieman muhkeamman näköinen.


Ylläolevasta kuvasta hahmottaa vähän ruusukkeen kokoluokkaa, mikä syntyy 1,5m mittaisesta suikaleesta.

Alla vielä kuvia joistain tekemistäni ruusukepipoista. Lisäksi olen toiveesta tehnyt myös värikkäämpiä pipoja. Itse olen jotenkin mieltynyt tuohon tummanharmaa+musta/harmaa/valkoinen yhdistelmään. :)