sunnuntai 3. elokuuta 2014

PROJEKTI pinnatuolien kunnostus

Muutettuani kotoa 16-vuotiaana aloin pikkuhiljaa keräillä eriparituoleja omaan kotiin. Alun perin suunnitelmissani oli maalata jokainen tuoli eri värillä, mutta mitä kauemmin ajatusta pyörittelin päässä halusin kaikista valkoiset. En suostunut maksamaan paljoa tuoleista, vaan ajattelin että ostelen tuoleja sitä mukaa kun niitä kohtuuhintaisesti tulee vastaan. 


Yllä on lähtötilanne.  Punaisissa tuoleissa oli muistakseni viisi maalikerrosta; oli mustaa, vihreää, lisää mustaa ja kahta eri punaisen sävyä. Punaiset tuolit olivat myös kaikkein huonoimmassa kunnossa, eikä niitä voinut ottaa käyttöön ennen kunnostamista. Koivun väriset tuolit olivat parhaassa kunnossa ja pääsivätkin heti oston jälkeen käyttöön odottelemaan kunnostamista. Valkoinen tuoli oli myös ihan käyttökelpoisessa kunnossa, joskin istuinosan maalipinta oli lohkeillut melko paljon.


Projekti alkoi tuolien pinnojen irrottamisella. Lähes kaikki tuolien liitokset olivat löystyneet, joten uudelleen liimaus hyvän lopputuloksen saamiseksi oli pakollinen. Hioin myös tuoleja; punaisia tuoleja kaikkein eniten, koivun värisistä ja valkoisesta hioin pinnan "karheaksi" ja tasoitin vanhat maalivalumat ym. Suurimmat kolot ja naarmut paikkasin lakkakitillä.


Merkitsin mielestäni loogisesti kaikki pinnat, jotta tietäisin kunkin pinnan oikean paikan. Pinnojen irroittamisen ja uudelleen kasaamisen välillä vierähti koulu- ja työkiireiden sekä olkapääleikkauksen takia vuosi, eikä minulla enää ollutkaan mitään hajua "loogisista" merkinnöistäni. Isä apunani vietimme useamman tunnin selvittäessä mikä pinna kuuluu mihinkin.. :D


Tässä kuvassa tuoli on hiottu, kolot paikattu, hiottu vielä vähän lisää ja liimattu pinnat takaisin paikoilleen.


Huh huh mikä palapeli olikaan koota nuita punaisia tuoleja, joiden pinnat olivat menneet maitokärrysäilytyksessä täysin sekaisin. Halusin kestävän lopputuloksen, joten kittaamisen ja hiomisen jälkeen pohjamaalasin tuolit. Tuolien maalaukseen käytin puolihimmeää huonekalumaalia, jota sudin tuoleihin kaksi kerrosta peittävän lopputuloksen saamiseksi.


Viime vuoden joulukuun lopussa tuli vihdoinkin valmista! Pelkäsin jo että projektista tulee ikuisuusprojekti, joka ei koskaan valmistu...



Valkoiset tuolit sopivat mielestäni aika hyvin tummaan ruokapöytään. Pinkit istuintyynyt sain isosiskoltani tupaantuliaislahjaksi tänä keväänä. Ihastun päivä päivältä vain enemmän tuoleihin, jotka olen ihan itse kunnostanut täysin mieleisikseni.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti