tiistai 8. joulukuuta 2015

8. joulukuuta

Joulukuun kahdeksannen päivän luukusta paljastuu kuoriva kahvisaippua, joka on hyvä kalan- ym. hajujen poistaja käsistä. Joskus useampi vuosi vielä asuessani vanhempieni luona tein saippuaa alusta asti itse. Kerrostaloasujaksi muuttumisen jälkeen, en ilman kunnollisia tiloja ole rohjennut alkaa lipeän ja öljyjen kanssa läträämään, vaan olen ostanut Sinooperista valmista saippuamassaa.

Valmiiden saippuoiden paketointiin käytän sellofaania ja vaihtelevasti juuttinarua, niintä, kuviokartonkeja... Pelkästään sellofaani ja juuttinaru saivat aikaan kauniin pakkauksen.



Kuoriva kahvisaippua (n. 5kpl)

1pkt valmista saippuamassaa 

Kahvinpuruja n. 4rkl

(Kardemummaa 2tl)

Tarvikkeet:

Veitsi, leikkuulauta, vesihaudeastia saippuan sulatukseen (esim. lasikulho), kattila, kertakäyttölusikka tms. saippuamassan sekoittamiseen ja muotti (itse käytin glögipurkkia, josta olin leikannut "hatun" irti).


HOX! 
* Kirkkaasta saippuamassaa käytettäessä valmiista saippuasta tulee lähes mustaa ja käyttämästäni valkoisesta maitokahvin väristä.
*Kahvin jauhatuksella ei ole sinänsä väliä, halusin laittaa osan pannujauhatusta saippuan kuorivan ominaisuuden lisäämiseksi


Saippuan teko valmiista saippuamassasta on erittäin helppoa, joskin hieman sotkuista puuhaa. Onneksi saippuamassaroiskeet ja astiat lähtevät puhtaaksi ihan vain vedellä.


1. Pilko saippuamassa pieniksi paloiksi ja laita palat astiaan. Laita kattilan pohjalle jonkin verran vettä. Laita vesihaudeastia kattilan päälle ja kuumenna liedellä siten, että massa alkaa sulaa, mutta ei kiehu. Massan turhaa sekoittamista kannattaa välttää, jotta saippuaan ei muodostuisi ilmakuplia. 

 Pilkotun saippuamassan sulatan itse aina lasiastiassa vesihauteessa. Kuvassa näkyvä sininen emalikattila on kahden euron kirppislöytö, joka on kynttilöiden ja saippuan tekoon pyhitetty askartelukattila. Saippuamassa ja vesihaudeastia ovat todella kuumia, joten olethan varovainen!


2. Massan sulettua kokonaan nosta kattila pois liedeltä. Nosta vesiahudeastia tiskipöydälle/ pannunalusen päälle. Kaada kahvinpurut (ja kardemumma) saippuamassan sekaan ja sekoita varovaisesti massa tasaiseksi. Kaada sekoitettu massa muottiin. Annan hetkinen jäähtyä (5-10min) ja sekoita massaa vielä kertaalleen lusikalla pohjasta ylöspäin, jotta kahvinpurut asettuvat tasaisesti. Saippuan voi antaa jäähtyä ulkona/ sisällä. Itse olen joka tapauksessa antanut saippuan jähmettyä ainakin 24h ennen muotin repimistä ympäriltä. Saippuapalasta voi leikata keittiöveitsellä mieleisen kokoisia paloja. Leikattujen palojen tulee kuivua huoneenlämmössä 2vrk ennen paketointia sellofaaniin/ tuorekelmuun.

Kuorivan saippuasta tekevät kahvinpurut (osa pannu- ja osa suodatinjauhatusta). Lisäksi halusin saippuaan ripauksen joulua ja lisäsin kahvinpurujen sekaan vielä kardemummaa. Kardemumman ja kahvin yhdistelmä sai saippuan tuoksumaan aivan taivaalliselta... 


Mukavia saippuantekohetkiä! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti